NOTA DE PREMSA
ES PRESENTA LA SEGONA EDICIÓ DEL «VALLS JUGA», EL FESTIVAL DEL JOC DEL CAMP DE TARRAGONA.
►L’equip coordinador del Festival presenta la segona edició que es durà a terme el proper 8 de març de 2025 a la sala del Kursaal de la ciutat.
Aquest dimecres 2 d’octubre, l’equip coordinador ha presentat la data i el cartell de la segona edició de «Valls Juga, el Festival del Joc del Camp de Tarragona» a la sala Kursaal de Valls. Entre les entitats organitzadores hi trobem: Món Aualé, el Moviment Educatiu de l’Alt Camp (MEAC), Rol en família, la Llibreria Tram, La Pera Juganera, el Centre Cívic de Valls i VallsJove. Després de l'èxit d’assistència i participació de la primera edició, on 1.600 persones van poder gaudir de les diferents propostes d’activitats que es van programar, l’organització del Festival ja porta mesos treballant per la segona edició d’aquest esdeveniment, per tal de repetir l’èxit de participació. Ramon Balcells, portaveu del Festival i responsable de «Rol en Família» explica que: «l’èxit de la primera edició ens ha empès de nou a treballar des del minut 1 per a oferir una nova edició del Festival, el qual volem ampliar amb noves propostes i activitats al voltant del món del joc. No hem deixat mai de treballar per tal de situar Valls en el mapa de festivals referents del món del joc».
Tal i com expliquen des de l’organització, al llarg de la primera edició es van realitzar enquestes entre les persones assistents i participants, per tal de conèixer la seva opinió i valoració del Festival, la qual cosa ha permès realitzar una anàlisi del mateix, identificant-ne els punts forts i els punts dèbils, per tal que aquesta segona edició, ofereixi un Festival millorat.
La voluntat de l’organització, segons expliquen, és la de repetir un esdeveniment presencial, transversal i de socialització per a tots els públics on les persones, famílies, associacions i el món educatiu en general, tinguin un espai on conèixer les novetats del món dels jocs, conèixer les virtuts dels jocs de taula, o simplement passar una estona divertida jugant, de manera integradora i inclusiva. La regidora d’Acció Cívica i Joventut, Natàlia Moncunill, també ha estat present a la roda de premsa i ha explicat que el projecte compta de nou amb el suport organitzatiu del Centre Cívic i VallsJove, ja que el Festival encaixa perfectament amb la filosofia de la regidoria: crear activitats de lleure, generar espais de socialització i comunitaris i, transmetre valors de treball col·laboratiu i cooperatiu, són algunes de les virtuts que podem trobar en aquest Festival del món del joc.
Per altra banda, la presidenta del Moviment Educatiu de l’Alt Camp (MEAC), Montse Montanyà, ha explicat que el Festival no se centra en una etapa d’edat específica, tal i com es va veure en les persones assistents de la primera edició i, la programació de la segona edició continua treballant per oferir alternatives per a totes les edats: “el joc és important en les diferents etapes de la vida. Per això treballem en el disseny d’un Festival que contempli una oferta variada per a diferents públics. El joc i l’aprenentatge és constant durant tota la vida d’una persona».
A diferència de la passada edició, tal i com expliquen des de l’equip responsable del Festival, la nova edició se centrarà en un sol dia (el dissabte 8 de març), ampliant però, els horaris i les propostes que s’hi podran trobar a la Sala Kursaal de Valls. S'oferiran tornejos de jocs de taula, partides de rol, de cartes, de jocs de mancala, de «wargames» i recreació històrica, de jocs tradicionals, es faran presentacions i demostracions de novetats per part d'editorials i autors, per a tots els públics, edats i amb diferents nivells d'expertesa, entre d’altres. El President de l’Associació lúdica i cultural «La Pera Juganera», entitat local de recent creació i que ja forma part del grup organitzador del Festival, Raül Meroño, ha explicat que «estem molt contents de poder formar part de l’organització d’aquest esdeveniment important a la ciutat de Valls. La nostra entitat va néixer per fomentar els valors del joc i el Festival ens brinda una oportunitat única per a fer-ho possible». Tot i que no ha volgut explicar quines seran les novetats de la propera edició, ja que «encara hi estem treballant», està convençut que aquestes tindran una molt bona acollida de públic.
Gerard Caballero, propietari de la Llibreria Tram ha explicat que el Festival també comptarà un cop més amb la presència de botigues col·laboradores que tindran espai de venda on oferiran una gran varietat de jocs i llibres-joc, de rol, de ludificació... Les persones assistents també tindran la possibilitat de participar en una rifa amb els jocs cedits per les diferents editorials que col·laboren en el Festival. Tal i com apunta Gerard Caballero «els punts de venda faciliten que les persones que descobreixen nous jocs a través de les demostracions puguin adquirir els seus productes en el mateix espai. Valorem que aquest fet aporta un valor afegit al Festival».
Durant la jornada, a l’espai exterior del Kursaal, el públic assistent també podrà descobrir un espai amb mostres dels jocs tradicionals catalans i d’arreu, així com propostes educatives i familiars i, diversos tallers. L’accés al Festival serà obert i gratuït per a tots els públics.
Jordi Climent, fundador i editor de Món aualé i responsable de continguts del Festival ha explicat que després de la primera edició s’ha situat Valls dins del mapa juganer de Catalunya i es treballa de nou per a ser un festival de referència a tot el Camp de Tarragona. Tal i com afirma en Jordi: «els primers sorpresos per la bona acollida de públic de la primera edició vam ser l’equip d’organització del Festival, fins i tot responsables d’altres festivals que no s’ho van voler perdre ens van felicitar per aquest. No només va venir gent de Valls i de la comarca, sinó de tot Catalunya. Sens dubte, aquest és el millor al·licient per a treballar en una nova edició».
L’equip organitzador ha presentat també el cartell de la segona edició del Festival, que ha anat a càrrec d’Albert Ventura, il·lustrador, tatuador i apassionat dels jocs de rol. Per això, quan li van proposar de fer el cartell de la segona edició del Valls Juga, li va fer moltíssima il·lusió. L’Albert, explica que, un cop finalitzat el cartell «vaig somriure identificant-me amb els personatges que hi apareixen.»
Tal i com també ha explicat Pep Ruiz, membre de l’organització del Festival: «la imatgeria i el cartell és un aspecte en el qual hi posem molts esforços i dedicació, ja que entenem que és la porta d’entrada visual al Festival. Cuidem cada detall i en aquest tot té un sentit». La idea que es vol transmetre en aquesta ocasió és que el joc és una activitat intergeneracional, que uneix petits i grans, independentment de l’origen o les creences de cadascú. «El joc és un llenguatge universal on ningú en resta exclòs» afirmen.
Finalment, l’equip organitzador recorda que el Festival disposa d’un espai web (vallsjuga.cat) i es troben presents a les xarxes social (“X”, instagram i facebook) amb el perfil @vallsjuga des d’on s’anirà informant de les diferents propostes i novetats entorn de l’esdeveniment.
►Un Festival amb caràcter genuí
Les persones integrants del Valls Juga ja fa temps que recorren els diferents festivals del món del joc de Catalunya, entre els que destaquen el DAU (a BCN), el Festival del Joc del Pirineu, la Fira del Joc i de Nadal de Berga, el LleidaJuga o el TGN Juga entre d’altres. L’experiència en aquest sentit ha estat de gran ajuda pel desenvolupament de l’edició vallenca. Tal i com explica Jordi Climent «hem d’agrair el suport i la col·laboració rebuda per part d’altres organitzacions de festivals, ja que la seva experiència ha estat molt valuosa per a nosaltres. Ens uneix un objectiu comú: la cultura del joc i fem el possible per ajudar-nos entre nosaltres». Per aquest motiu Valls Juga amb altres festivals estan treballant per a crear una xarxa de festivals del joc de Catalunya.
Raül Meroño, per la seva part explica que tot i que la temàtica dels festivals és el món del joc, cadascú presenta peculiaritats i característiques que la fan diferent de la resta. En alguns casos són els jocs tradicionals, en d’altres els jocs de rol, i alguns els jocs de taula, la qual cosa fa que tinguin una singularitat pròpia. Valls Juga en aquest sentit s’ha centrat en propostes per a totes les edats, des de les primeres etapes de la vida fins a propostes d’elevada complexitat com poden ser els wargames o els jocs de rol. Però les propostes familiars han estat un tret característic de la primera edició del Festival i que es vol mantenir en aquesta nova edició. Tal i com explica Ramon Balcells «el registre de públic i les enquestes realitzades durant la primera edició ens ha permès detectar el públic potencial del Festival, que són les famílies».
Finalment, en Gerard i la Montse, responsables de l’equip de voluntariat de la primera edició recorden que «el Festival és possible gràcies a la participació de voluntaris i voluntàries, que sota el nom de La Pinya, van fer possible l’organització d’un esdeveniment d’aquesta magnitud». Així mateix recorden que la col·laboració amb el projecte de «Ludoforta» va ser clau, per a poder oferir un ampli ventall de jocs de taula a les persones assistents. Ludoforta, recorden, és una iniciativa de Jordi Hernández, que és professor d'Educació Física a l'Institut Torreforta i un apassionat pels jocs de taula i està conformat per una trentena d’alumnes que través d’una extraescolar han après a demostrar una gran varietat de jocs de taula.
► Qui hi ha darrere de l’organització del Festival?
L’organització del Festival reuneix a un grup de persones, entitats i comerç locals vinculades directament i indirecta amb el món de joc, sota una mateixa premissa: la passió per jugar.
Món aualé és una revista digital que divulga els jocs de mancala. Món aualé col·labora i participa arreu del país divulgant els jocs de mancala amb demostracions pràctiques a diversos espais de joc i esdeveniments, fires i festivals en l’àmbit dels jocs de taula i jocs tradicionals, i realitza tallers formatius, xerrades, exposicions, comunicacions en congressos i escoles d’estiu.
El Moviment Educatiu de l’Alt Camp és una entitat del territori que vol contribuir a la formació continuada, l'anàlisi, la reflexió, la intervenció, la millora i l'actualització pedagògica de les persones implicades, sobretot, en l'educació.
La Pera Juganera és una associació lúdica i cultural que es va presentar en societat la passada Festa Major de Sant Joan per a portar l’entusiasme pels jocs de taula i de rol, però també dels videojocs, la fantasia o la ciència ficció, a totes i tots els ciutadans de Valls i l’Alt Camp, tant petits com grans. Actualment organitza activitats, jornades i torneigs al Centre Cívic.
La Llibreria Tram és un comerç històric local que va obrir les seves portes l’any 1978. És una llibreria de caràcter generalista per a tots els públics, però disposa d'una àmplia oferta de literatura fantàstica, rol i jocs de taula per a totes les edats, així com una gran varietat en l’àmbit de la literatura infantil i juvenil, entre ells el món del manga.
Rol en família és un espai que treballa des de les xarxes socials per a la divulgació de diferents tipus de jocs (de taula, de rol...) i donar a conèixer propostes d’arreu vinculades al món del joc. El seu autor també és creador de jocs de rol com Super High School, Roliátrico, Vieja Escuela Pulp, Vieja Escuela Cyberpunk, Aventura!, Black War i Cròniques Zombi i, autor de diferents aventures publicades en revistes i suplements.
Regidoria d’Acció Cívica i Joventut (Centre Cívic i VallsJove). Des de la regidoria fa temps que es va iniciar una línia de treball relacionat amb els jocs de taula i participa en l’organització del Valls Juga, així com donar impuls a l’associacionisme i el comerç local.
Enllaç al web:
Valls Juga
Festival del Joc del Camp de Tarragona
02 d’octubre de 2024
No hay comentarios:
Publicar un comentario